BREE
Bree Saltimbocca csirkeszeletei
Az olasz saltimbocca szt az angolok gy fordtjk: „ugrs a szjba”. Ennek ellenre mg mindig ez Bree egyik kedvenc tele. Jl tudja, hogy a zslya hozztapad a fogpiszklhoz, amellyel a csirkeszeleteket rgzti, gy a sts utn – mikor kihzza a fogpiszklkat – a zslya is kijnne a hsbl. Ezrt inkbb elrejti a zslya leveleket a prosciutto alatt, gy a helykn fognak maradni s sts utn ltszdik a zldes krvonaluk. Kretknt pirtott spentot, vajban prolt lgy zldbabot vagy vajas slt paradicsomot knl.
Hozzvalk 4 szemlyre:
Ngy nagyobb csont s br nlkli csirkemell
S s frissen rlt fekete bors
16 friss zslya levl
4 szelet prosciutto sonka
3 evkanl nvnyi olaj
liszt
1/4 cssze marsala vagy fehr bor
1 cssze csirke erleves
2 evkanl stlan vaj 8 kisebb darabra vgva
Vgd flbe a csirkemelleket keresztben. Ezutn az elfelezett melleket, egy-egy dupln ketthajtott folpack darab kztt klopfold ki ujjnyi vastagra (gy megvded a hs rostjait s nem esik szt a csirkemell stsnl). Ha minden mellel vgeztl, sz s borsozd mindkt oldalukat.
Ezutn kvetkezik a szeletek rtegezse: a kitertett mellre tegyl kt zslya levelet s fedd be azokat egy fl szelet prosciuttval. Ne aggdj, ha a prosciutto alakja pontosan nem passzol a csirke mretvel. Hajtsd r a folpackot a sonkra s csapkodd meg finoman a klopfol oldalnak segtsgvel, gy a zslya s a prosciutto odatapadnak a csirkhez. Tedd t a csirkt egy tepsibe, mr a flia nlkl. A tbbi szelettel ismteld meg az elbb lertakat. Ha a folpack kilyukadna, cserld ki, hogy a zslya s a prosciutto ne srljn. Most mr kszen ll a csirke, hogy nhny rt pihenjen sts eltt. Fedd be a tepsit aluflival s tedd a htbe.
Forrsts fel kzepes hmrskletig az olajat egy nagyobb serpenyben. Amg ez melegszik, tertsd szt a lisztet egy tnyron s forgasd meg a szeleteket a lisztben. Csapkodd meg ket finoman, hogy a felesleges liszt leperegjen, de a prosciuttio s zslya a helyn maradjon. Ha ksz, tedd a felforrsodott serpenybe a szeleteket, a prosciutto-oldalval lefel s ssd, amg aranybarna nem lesz. Fordtsd meg a szeleteket s ssd mg nagyjbl 2 percig a msik oldalukat is, amg kifehrednek, s kiss megpirulnak. Pakold a szeleteket egy tnyrra.
ntsd le a zsrt a serpenybl egy tlba s tedd vissza a lbast a tzhelyre. ntsd bele a marsalt s kezdd el forralni. Kzben egy fakanllal keverd fl a serpeny aljrl a leslt darabokat, amg a keverk barns szn nem lesz. Amikor a marsala majdnem elprolgott, add hozz a csirke erlevest. Forrald, amg a folyadk felre nem cskken. Ekkor dobd bele a mrtsba a vajdarabokat s rzogasd a serpenyt, amg a vaj elolvad. Pakold vissza a szeleteket a mrtsba s fedd le a lbast, hogy ne szradjon ki a csirke. Forrals kzben kanalazz a mrtsbl a szeletek tetejre, amg a szsz elg sr lesz, s knnyen bevonja a kanalat. Vedd le a tzrl az ednyt, szedj 2 szelet csirkt a tnyrra s nhny kanl szsszal meglocsolva tlald. Kretnek a mr emltett pirtott spentot, vajban prolt lgy zldbabot vagy vajas slt paradicsomot adhatsz.
Bree ananszos korps muffinjai
A korpamuffin az egyik legegszsgesebb reggelinek szmt. Ezt Bree is jl tudja! ppen ezrt kiss felturbzta az egyszer receptet: az anansztl nem lesz szraz a muffin, radsul egy rejtlyes zt klcsnz neki. A narancslekvr adja az dessg igazi klnlegessgt.
Hozzvalk 12 darabhoz:
Egy konzerv anansz lbe
1 1/2 cssze bzakorpa
1 1/4 cssze fehr liszt
1/2 cssze barna cukor
1/4 cssze teljes kirls bzaliszt
2 teskanl stpor
1/2 teskanl szdabikarbna
1/2 teskanl s
1/4 teskanl rlt fahj
1/4 cssze rlt szegfbors (nem ktelez)
1 cssze tej
1/2 cssze nvnyi olaj
1/4 cssze melasz (sr cukorszirup)
2 tojs
Melegtsd el a stt 200 fokra. Egy 12 darabos muffin formt kenj ki vkonyan nvnyi olajjal. Ezutn cspgtesd le az ananszt egy szitban edny fltt. Egy kanllal nyomkodd meg az ananszt, hogy a benne maradt folyadk, amennyire csak lehet, tvozzon. Tedd flre az ananszt.
Keverd ssze a korpt, a fehr lisztet, a barna cukrot, a teljes kirls bzalisztet, stport, szdabikarbnt, a st, fahjat, s az rlt szegfborsot egy nagy ednyben. Drzsld szt a szraz hozzvalkat a tenyered kztt, hogy alaposan eloszoljon a barna cukor s egyenletesen elkeveredjen a tbbi hozzvalval.
Egy klnll ednyben habvervel keverd ssze a tejet, nvnyi olajat, melaszt, a tojsokat, s lecsepegtetett, villval kiss sszetrt ananszt. Finoman adagolva oszlasd el a tojskeverket a szraz hozzvalkkal, mg egyenletes llag masszt nem kapsz. A tszta darabos lesz.
Oszd el a tsztt a muffin forma mlyedseibe. gyelj r, hogy tltsnl ne tegyl tl sok tsztt egyik rekeszbe sem. Ssd ket addig, amg a tetejk szpen megbarnul s a kzepkbe szrt fogpiszklra mr nem tapad r a tszta, ez nagyjbl 20 perc lesz. Tedd a tepsit egy rcsra s htsd le a ksz muffinokat, gy 10 percig. Ha kihltek, pakold tnyrra a ket. Tlals eltt kanalazz egy kevs narancslekvrt a tetejkre.
EDIE
Istenek eledele Edie mdra
Dlen az ambrzia a nagy szenvedly megtestestje. A puristk ragaszkodnak hozz, hogy az igazi ambrzia csak kt hozzvalt tartalmaz: narancsot s aprtott kkuszdit. Msok a magtalan, flbevgott szlhz, a vkonyan szeletelt bannhoz ragaszkodnak, de ms gymlcsket is adhatnak a keverkhez. Itt a klasszikus vltozat, ahogyan Edie szereti.
Hozzvalk 2 szemlyre:
3 des narancs
porcukor/finom szemcsj cukor
1/2 cssze durvra aprtott kkusz
Vgd le a narancsok mindkt vgt. Tedd ket egy vgdeszkra, s egy les kssel vgd le a hjukat, valamint a fehr bels hjat. Vigyzz, hogy a gymlcshsbl minl kevesebbet szelj le. Egy edny felett, a ks segtsgvel vgd ki a cikkelyeket a hrtyk mentn, hogy csak a narancs hsa kerljn a tlba. Ha minden cikkelyt kivgtl, a hrtyk kzl nyomd ki a gymlcslevet, hogy semmi se vesszen krba.
Ezutn tltsd hosszks vegpoharakba a hozzvalkat az albbi mdon: a pohr aljra tegyl narancsgerezdeket, szrj r a kkuszbl, s – zlses szerint – destsd kevs cukorral, majd jhet a kvetkez rteg, mg el nem fogynak a gymlcsk. A narancs levvel locsold meg az ambrzia-adagokat, s mehetnek a htbe. Nagyjbl 4 ra alatt hlnek le; hidegen tlald.
Edie olvadt csokoldtortja
Ez a stemny a hatalmas sikert aratott ttermi trendek kzl az egyik, ami egyenesen a Lila akc kz konyhiba vndorolt, s persze egsz Amerikban nagy npszersgnek rvend. Kpzelj el egy dessget, ahol a ropogs kls egy puha, folykony belst takar, de mgis igazn egyszer elkszteni. Nehzsget taln csak az jelenthet, hogy gy bortsd ki a tnyrokra a stit, hogy az ne essen szt…
Hozzvalk 2 szemlyre:
(Az adagok duplzsval vagy triplzsval nvelheted a stemny mennyisgt!)
4 evkanl szatlan vaj, plusz egy kevs a tlak kikenshez
1/4 cssze cukor, s egy kevs a formk becukrozshoz
60 g kesercsokold egy centis darabokra vgva vagy trdelve
2 nagy tojs
2 evkanl fehr liszt
Melegtsd el a stt 200 fokra. Szksged lesz kt kzepes, hll kermia stformra, amelyeket kikensz vajjal. Ezutn a cukorral egyenletes, vkony rtegben bortsd be a formk belsejt, s tedd be a stbe addig, amg kiss megolvad a cukor. Ezutn vedd ki ket, s rakd flre.
Tedd a vajat s a csokoldt egy ednybe, s vzgz felett olvaszd fel ket. Nha keverj rajtuk egyet. Mikor egyenletesen sszekeveredtek, vedd le a tzhelyrl, s tedd flre a tlat, hogy a keverk kihljn.
sd a tojsokat egy tlba, add hozz a cukrot, s egy kzi habver segtsgvel keverd addig, amg egy halvnysrga, hlyagos masszt nem kapsz. Mennyisge krlbell a hromszorosa lesz, mire felvered. Forgasd bele a kihlt csokoldkeverket, s szitld a tetejre a lisztet. Egy fakanllal alaposan keverd el az egszet.
Oszd el a tsztt az elksztett formk kztt, s ssd, amg megemelkedik s megrepedezik mindegyik teteje, a belseje viszont folys marad – ez nagyjbl 12 perc lesz. Vedd ki a formkat a stbl, tedd ki egy rcsra, s hagyd hlni legalbb 2 percig.
Most kvetkezik a trkk, a tlals! Akkor a legjobb, ha a stemnyeket forrn szolglod fel. Ha hosszabb ideig hagyod llni ket, a kzepk meg fog szilrdulni. Ha gy szolglod fel, akkor sincs semmi gond, a stemnyek gy is nagyon finomak lesznek.
Tlalhatod egyenesen a kermiaformban vagy kibortva a formbl, tnyrokon. A legegyszerbben gy tudod kivenni a stit a tlakbl, ha rtertesz egy tiszta kztrl kendt, a msik kezeddel megfogod a tlat, s tfordtod a stemnyt a tiszta ruhra. Emeld meg a formt, azutn a magad mell ksztett tnyrra rgtn fordtsd vissza a stemnyt. A puha kzepe miatt a stemny egy keveset megereszkedhet, emiatt ne aggdj. Amikor felvgjk a kis tortkat, a folys kzepe a tnyrra szivrog. Egy kevs tejsznhabbal tlalhatod.
SUSAN
Susan Chipotle-mzas csirkeszrnyai
A Chipotle a jalapeno paprika egyik fajtja, azaz fstlt s szrtott chili. Ezeket felhasznls eltt be kell ztatni, hogy kiss megszvjk magukat, de jl fszerezett paradicsommrtsknt (ms nven adobo) is kaphat, kis vegben.
Hozzvalk (16 darabhoz):
8 egsz csirkeszrny
1 teskanl s
1/4 teskanl frissen rlt fekete bors
1/2 cssze adobomrts vagy ztatott chipotle-vel sszefztt paradicsommrts (kb. 3-4 evkanl)
2 evkanl frissen facsart vagy dobozos narancsl
1 evkanl fehr vagy piros ecet
1 evkanl cukor
Melegtsd el a stt 230 fokra. Olajozz meg egy serpenyt vagy fedd be aluflival az ednyt s olajozd a flit. Vgd a szrnyakat kt darabra az zletnl. Szrd meg a szrnydarabokat sval s borssal. Pakold ket az elksztett serpenyre, helyet hagyva a szrnyak kzt. Ssd, amg teljesen megpirulnak - ez krlbell 30 perc. Kzben keverd ssze a chipotle-t vagy ms nven adobomrtst a narancslvel, ecettel, s a cukorral egytt egy kis serpenyben. Alacsony hmrskleten prold, amg szirupos nem lesz, s ssze nem esik a felre.
Adagolj a ksz szrnyakra a szszbl, s tedd vissza ket a stbe. Ssd a szrnyakat, amg a mrts pirulni kezd, nagyjbl 5 percig. Tedd a szrnyakat egy tlra, szedj a szszbl mell, s hagyd pr percet hlni, mieltt tlalnl. Nem rt, ha szalvtt is bven kiksztesz!
Susan vegetrinus chilije
Sokfle chiliport lehet kapni, amelyek lersa tartalmazza a fszerkeverk sszetevit, ami ltalban egyfajta szrtott chilibors, kmny, oregn, s, s egyb adalkok. Ha neked van egy kedvenc keverked, nyugodtan hasznld azt. Add hozz a sajt zlsed szerint a st, kmnyt s oregnt a chilihez; hozd ltre a sajt chiliporodat, ettl lesz igazn klnleges ez az tel.
Hozzvalk 6 szemlyre:
3 evkanl nvnyi olaj
2 kzepes vrshagyma, kockra vgva
1 nagy pirospaprika, kimagozva, apr kockra vgva
2 kzepes srgarpa, meghmozva, felkockzva (fl centis darabokra)
6 gerezd fokhagyma passzrozva
1/2 kg nagyobbfajta gomba, megtiszttva, vkonyan felszeletelve
1 teskanl s
2 teskanl chilipor keverk
1 1/2 teskanl koriandermag
1 teskanl rlt kmny
1 teskanl szrtott oregn
80 dkg paradicsom kockra vgva, levvel egytt
1 kg vesebab, megmosva s lecsepegtetve
1/2 cssze friss aprtott korianderlevl
A tlalshoz:
1 doboz tejfl
1 kzepes lilahagyma, finomra vgva
Melegtsd fel az olajat kzepes hmrskletre egy nagyobb fazkban. Add hozz a hagymt, a pirospaprikt, a srgarpt, s a fokhagymt, s folyamatos kevers mellett pirtsd, amg a hagyma enyhn megbarnul, mintegy 8 percig.
Szd meg, majd keverd a gombt a zldsgekhez s fzz tovbb, amg a folyadk elprolog, s a gomba megf. Ekkor add hozz a chiliport, koriandert, kmnyt, s oregnt, s fzd, amg illatos nem lesz. Tedd bele a paradicsomot s annak levt, ez ugyanis elengedhetetlen a tovbbi forralshoz. lltsd be alacsony vagy kzepes hfokra a tzhelyet, gy hogy a folyadkban proldjanak a zldsgek. Fedd le s fzd nagyjbl 10 percig, amg a zldsgek teljesen megpuhulnak. Ekkor keverd bele a babot s fzd, amg tpuhul. Vgl add hozz a felaprtott korianderlevelet. Tlald forrn, a tetejre tejflt s aprtott lilahagymt szrhatsz.
LYNETTE
Susan Chipotle-mzas csirkeszrnyai
A Chipotle a jalapeno paprika egyik fajtja, azaz fstlt s szrtott chili. Ezeket felhasznls eltt be kell ztatni, hogy kiss megszvjk magukat, de jl fszerezett paradicsommrtsknt (ms nven adobo) is kaphat, kis vegben.
Hozzvalk (16 darabhoz):
8 egsz csirkeszrny
1 teskanl s
1/4 teskanl frissen rlt fekete bors
1/2 cssze adobomrts vagy ztatott chipotle-vel sszefztt paradicsommrts (kb. 3-4 evkanl)
2 evkanl frissen facsart vagy dobozos narancsl
1 evkanl fehr vagy piros ecet
1 evkanl cukor
Melegtsd el a stt 230 fokra. Olajozz meg egy serpenyt vagy fedd be aluflival az ednyt s olajozd a flit. Vgd a szrnyakat kt darabra az zletnl. Szrd meg a szrnydarabokat sval s borssal. Pakold ket az elksztett serpenyre, helyet hagyva a szrnyak kzt. Ssd, amg teljesen megpirulnak - ez krlbell 30 perc. Kzben keverd ssze a chipotle-t vagy ms nven adobomrtst a narancslvel, ecettel, s a cukorral egytt egy kis serpenyben. Alacsony hmrskleten prold, amg szirupos nem lesz, s ssze nem esik a felre.
Adagolj a ksz szrnyakra a szszbl, s tedd vissza ket a stbe. Ssd a szrnyakat, amg a mrts pirulni kezd, nagyjbl 5 percig. Tedd a szrnyakat egy tlra, szedj a szszbl mell, s hagyd pr percet hlni, mieltt tlalnl. Nem rt, ha szalvtt is bven kiksztesz!
Susan vegetrinus chilije
Sokfle chiliport lehet kapni, amelyek lersa tartalmazza a fszerkeverk sszetevit, ami ltalban egyfajta szrtott chilibors, kmny, oregn, s, s egyb adalkok. Ha neked van egy kedvenc keverked, nyugodtan hasznld azt. Add hozz a sajt zlsed szerint a st, kmnyt s oregnt a chilihez; hozd ltre a sajt chiliporodat, ettl lesz igazn klnleges ez az tel.
Hozzvalk 6 szemlyre:
3 evkanl nvnyi olaj
2 kzepes vrshagyma, kockra vgva
1 nagy pirospaprika, kimagozva, apr kockra vgva
2 kzepes srgarpa, meghmozva, felkockzva (fl centis darabokra)
6 gerezd fokhagyma passzrozva
1/2 kg nagyobbfajta gomba, megtiszttva, vkonyan felszeletelve
1 teskanl s
2 teskanl chilipor keverk
1 1/2 teskanl koriandermag
1 teskanl rlt kmny
1 teskanl szrtott oregn
80 dkg paradicsom kockra vgva, levvel egytt
1 kg vesebab, megmosva s lecsepegtetve
1/2 cssze friss aprtott korianderlevl
A tlalshoz:
1 doboz tejfl
1 kzepes lilahagyma, finomra vgva
Melegtsd fel az olajat kzepes hmrskletre egy nagyobb fazkban. Add hozz a hagymt, a pirospaprikt, a srgarpt, s a fokhagymt, s folyamatos kevers mellett pirtsd, amg a hagyma enyhn megbarnul, mintegy 8 percig.
Szd meg, majd keverd a gombt a zldsgekhez s fzz tovbb, amg a folyadk elprolog, s a gomba megf. Ekkor add hozz a chiliport, koriandert, kmnyt, s oregnt, s fzd, amg illatos nem lesz. Tedd bele a paradicsomot s annak levt, ez ugyanis elengedhetetlen a tovbbi forralshoz. lltsd be alacsony vagy kzepes hfokra a tzhelyet, gy hogy a folyadkban proldjanak a zldsgek. Fedd le s fzd nagyjbl 10 percig, amg a zldsgek teljesen megpuhulnak. Ekkor keverd bele a babot s fzd, amg tpuhul. Vgl add hozz a felaprtott korianderlevelet. Tlald forrn, a tetejre tejflt s aprtott lilahagymt szrhatsz.
GABRIELLE
Gabrielle vodks pennje
Ez egy igazn egyszer s rendkvli recept, hiszen nem mindennapi alkotelem szksges az elksztshez, de Gaby esetben ezen meg sem lepdnk…
Hozzvalk 4 szemlyre:
2 evkanl extra szz olvaolaj
2 fej fokhagyma
1/2 teskanl darlt chilipaprika
1/4 pohr vodka
1 1/4 pohr paradicsomszsz
1/2 pohr zsrszegny tejszn
6 mark penne rigati
friss bazsalikomlevl
reszelt parmezn
friss mozzarella
s
Egy nagyobb lbasban tegyl fel vizet fni. Ne felejtsd el megszni. Ha forr, dobd bele a pennt s fzd nagyjbl 7 percig.
Ezalatt elksztheted az ntetet. Serpenyben hevtsd fel az olva olajat. Add hozz az aprra vgott fokhagymt s chilipaprikt, s az egszet pirtsd ssze. Hzd le a serpenyt a tzrl s vatosan ntsd hozz a vodkt. Visszatve a tzre forrald fel a keverket, majd ntsd hozz a paradicsomszszt s tovbbi 5 percig fzd tovbb. Utna vedd le a tzrl s keverd bele a tejsznt.
Mostanra a pennnek is meg kellett fnie. Csepegtesd le, majd vigyzva, nehogy sszetrjn a tszta, az egszet keverd hozz a vodks-paradicsomos szszhoz. Dsztsd cskokra vgott bazsalikomlevllel. Mozzarella darabokkal s reszelt parmeznnal tlald.
Gaby napnyugta csirkje rizzsel
A kurkuma s paradicsomszsz kombincija adja ennek a remek telnek az zt, amely mly narancssrga sznrl kapta a nevt.
Hozzvalk 4 szemlyre:
1,5 kg csirkemell 8 nagyobb darabra vgva
S s frissen rlt fekete bors
2 evkanl nvnyi olaj s ugyanennyi zsr
1 nagy hagyma felaprtva
2 fokhagymagerezd felaprtva
1 teskanl kurkuma
1/2 pohr szraz fehr bor
3 cssze csirke alapl, de hasznlhatsz leveskockt is (nagyjbl 7-7,5 dl)
2,5 dl paradicsomszsz
1 babrlevl
1 cssze fagyasztott bors
1/2 cssze aprtott piros cseresznyepaprika
2 cssze rizs
Mosd meg s vgd a csirkemelleket flbe keresztben egy les kssel. Paprtrlvel itasd fel a csirkrl a vizet. Ha megszradtak, fszerezd ket sval s borssal bsgesen. Forrstsd fel az olajat egy nagyobb serpenyben. Ha elg forr, tedd a csirkket a serpenybe a brs oldalukkal lefel. Gyakran megforgatva krlbell 15 percig ssd, mg aranybarna nem lesz minden oldaln. Rakd t a csirkedarabokat egy tnyrra.
Tegyl 2 evkanl zsrt a serpenybe. Add hozz a hagymt, a fokhagymt s a kurkumt, s folyamatosan kevergetve dinszteld addig, amg kiss megpirul - ez krlbell 6 perc. Keverd bele a fehr bort s forrald addig, amg a hozzvalk ssze nem llnak egy srbb keverkk a serpenyben.
Keverd hozz az erlevest, a paradicsomszszt, s a babrlevelet. Ezutn pakold vissza a csirkt a fazkba. Add hozz a borst s cseresznyepaprikt, majd a rizst.
vatosan mozgasd a fazekat a fogantyjnl fogva, hogy a rizs s a folyadk egyenletes eloszoljon a csirke alatt.
lltsd be kzepes hmrskletre a stt. Csak annyira forrjon, amg a folyadk elprolog. Ezutn fedd le a serpenyt s addig ssd, amg a rizs s a csirke teljesen megpuhul – ez nagyjbl 25 perc. Amikor a csirke mr flig ksz, vedd le a fedt a serpenyrl s hagyd pirulni a csirke felsznt. Ha tl gyorsan pirulna, fedd be jra, mg el nem kszl az tel.
Miutn kivetted a stbl, keverd t az egszet, s tedd t egy tlra. Tlals eltt 5 percig pihentesd.
Forrs: www.cosmopolitan.hu
|